12. Wolfstein, Bad Marienberg, Duitsland : 6km : 16 Juni 2023

Op de laatste dag van onze reis door Duitsland hebben we nog tijd voor een korte wandeling in het Westerwald, een heuvelland in het midden van Duitsland. We starten vanaf de Bismarckstrasse in Bad Marienberg ter hoogte van het kuuroord Marienbad. Aanvankelijk volgen de lokale Rundwanderweg M2 “Wolfstein-Basaltpark”.

Bad Marienberg Basalt-Lehrpfad

Het eerste gedeelte gaat redelijk steil omhoog totaan de Hedwigsturm. Onderweg is er een leerpad dat ons onderwijst over allerlei soorten

Grosser Wolfstein

gesteente, die je hier in de omtrek aantreft. Verder wandelen door het Wildpark, waar allerlei lokale en niet-lokale dieren rondlopen. Om de Kleiner Wolfstein te zien, moeten we een honderd meter afdwalen van ons wandelpad. Ter plaatse bevindt zich ook een Waldkirche, die bestaat uit een groot kruis, een aantal zitbanken en een soort mini-altaar. Een beetje verder staat de Grosser Wolfstein. Uiteraard is er aan deze rotsformaties een legende verbonden.

Gekapte, zieke bomen en heraanplant

 In feite moeten we nu door een dicht sparrenbos lopen, maar overal zijn lege plekken. De schuldige is de schorskever, die duizenden hectare naaldbos heeft vernield. Ondertussen is men bezig om op de opengekomen percelen loofbomen aan te planten. Allerlei regionale, nationale en internationale wandelpaden lopen hier door het Westerwald.

Als we terug in de buurt van de bewoonde wereld komen, verlaten we de M2 en keren via het Wildpark terug naar ons vertrekpunt.

Scroll naar boven