GR 12

GR 12 Amsterdam – Brussel – Parijs

 

Sinds 2010 hebben we een nieuw project aangevat: de GR12. Een project dat nog haalbaar lijkt op onze leeftijd en vermits die GR op enkele kilometers van onze woonplaats passeert, er om vraagt om door ons bewandeld te worden. In 2010 hebben we de eerste stappen gezet op de GR12, maar daarna heeft dit project door omstandigheden een 6-tal jaren stilgelegen. In 2017 hebben we de draad terug opgenomen.

Deze GR vertrekt vanuit Amsterdam en loopt via Lier over Brussel naar Parijs. In Schoten splitst zich een variant af die via het centrum van Antwerpen in Mechelen terug aansluit op de originele GR 12.

Helaas hebben allerlei beperkingen, ons opgelegd tijdens de covid pandemie gedurende de jaren 2020-2021, ons verplicht om vooral het Belgische gedeelte te bewandelen.

Wat ons opviel bij deze Gr, is dat, in tegenstelling tot vroeger toen men meestal met een wijde boog om grote steden liep, we nu kriskras door de grote en middelgrote (kunst)steden lopen waarbij zoveel mogelijk monumenten worden getoond. Dat wil niet zeggen dat het groen in de steden wordt vermeden, integendeel, elk parkje dat niet te ver uit de buurt ligt, wordt bewandeld. Zo werd aan mij, die een aantal jaren in Antwerpen gewoond en gestudeerd heeft, nog een aantal voor mij onbekende, verborgen pareltjes geopenbaard.

 

1. Nederland

2. Vlaanderen

2 bis Variant via Antwerpen

3. Wallonië

4. Frankrijk

 

 

Scroll naar boven