Wandeling De Liereman, Oud-Turnhout

Landschap De Liereman, Oud-Turnhout : 10km : 6 December 2020

De Antwerpse Kempen is vandaag ons wandeldoel en meer bepaald het Landschap De Liereman in Oud-Turnhout. Prima wandelweer want er is geen wind en de temperatuur is normaal voor de tijd van het jaar. We vertrekken vanaf het bezoekerscentrum, dat spijtig genoeg is gesloten. De ruime parking staat reeds halfvol. We komen in het begin dan ook heel wat wandelaars tegen.

We vertrekken aan wandelknooppunt 35 en volgen de wandelknooppunten naar het noorden, richting kanaal Schoten-Turnhout-Dessel. Na enkele honderden meters worden we er op attent gemaakt dat we ons in een stiltegebied bevinden. Nog wat verder zien we een schuilhut met asymmetrisch dak, die nu dienst doet als picknickplaats. We wandelen langs een vijver en komen zo in een moerassig gedeelte, waar we dankzij knuppelpaadjes droogvoets doorkomen.

Brand april 2020

Als we een rustbankje tegenkomen, worden we verzocht er de rust niet te verstoren, wat ook helemaal niet onze bedoeling is. Daarna gaat het richting kanaal Schoten-Dessel. Hier is het niet meer zo druk; enkele wandelaars en mountainbikers. Dan draaien we terug naar het zuiden en wandelen door landbouwgebied. Onderweg zien we een merkwaardig object; het blijkt een zwaluwentil te zijn. Veel beweging is er niet te zien, want de bewoners zijn op wintervakantie in Afrika. Langs de kant van de weg vinden we op bordjes oude volkswijsheden en weerspreuken van Paul Van Zummeren.

Gevandaliseerde eiken

We krijgen nog een prachtige veelkleurige zonsondergang en passeren wat verder langs zwartgeblakerde bomen, die ons herinneren aan de heidebrand van 22 april 2020 toen ongeveer 30 ha heide en veen in de as werden gelegd. Een uitkijktoren bevindt zich op een 100-tal meters van het wandelpad, maar die laten we rechts liggen want het begint al serieus te schemeren. Wat verder nog een bijenhal en dan komen we weer terug bij ons vertrekpunt. Bij het bezoekerscentrum zien we een hele reeks bomen die in het voorjaar door een vandaal beschadigd werden en een wondverband gekregen hebben. Hopelijk halen ze het volgend jaar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven