GR 5

GR 5

 Inleiding

 

Vooraleer we begonnen aan ons GR5 avontuur, hadden we reeds enige ervaring met GR-wandelingen. In Vlaanderen hadden we reeds delen gedaan van de GR128 en de GR512, in de Provence een stukje van de GR90, een stukje GR6 langs de Gorges du Tarn, enz. Zo geraakten we vanaf het begin van de jaren ’90 steeds meer vertrouwd met de wit-rode merktekens. Bovendien werd onze interesse nog meer gewekt bij het lezen van het boek ” Walking Europe from Top to Bottom. The Sierra Club Travel Guide to the Grande Randonnée Cinq (GR 5) through Holland, Belgium, Luxembourg, Switzerland and France” van Susanna Margolis en Ginger Harmon, 2 Amerikaanse dames die het ganse GR5-traject in één trek hadden afgelegd.

Wij, dat zijn 3 broers uit het Leuvense en het Antwerpse, die het ganse GR5 avontuur wilden aangaan. Niet zoals die 2 Amerikaanse dames de hele GR5 in één keer afliepen, want gezien onze beroeps- en familiale verplichtingen konden we geen 3 maanden aan één stuk vakantie nemen. We schatten dat we Nice zouden kunnen halen in 10 jaar door elk jaar meerdere dagwandelingen te stappen. Het werden uiteindelijk 12,5 jaren. Onze eerste dagwandeling begon in Hoek van Holland op 30 maart 1996 en de laatste eindigde op 17 juli 2008 in Nice. Het was ook nooit de bedoeling de hele GR5 in geografische volgorde af te leggen. De trajecten werden gekozen naargelang het ons uitkwam: de dagtochten dichtbij konden in de winter of het tussenseizoen afgelegd worden, en voor de langere tochten in het zuiden gebruikten we de zomervakanties.

De keuze was op GR5 gevallen omdat die het dichtst bij onze woonplaatsen passeerde, zodat we de trajecten in Nederland, Vlaanderen en Wallonië konden doen als dagwandelingen met vertrek en terugkomst naar onze thuisbasis. Voor de wandelingen in het Groot Hertogdom Luxemburg en Noord Frankrijk trokken we meestal een 3-tal dagen uit en eenmaal in de Jura en de Alpen werden het uitstappen van minstens een week.

We werden tijdens de wandelingen dikwijls vergezeld van onze echtgenotes, kinderen en diverse vrienden. Zelfs onze hond, een Golden Retriever, begeleidde ons enkele keren.

Er zijn ondertussen ettelijke jaren verlopen sinds wij onze trip beëindigd hebben. Waarschijnlijk zal het traject op meerdere plaatsen veranderd zijn. Ook wij moesten regelmatig rekening houden met wijzigingen in het parcours: de bewegwijzering ter plaatse die niet overeenstemde met de beschrijving in de topogids, een hevige storm die huis gehouden had in de bossen van de Vogezen, waardoor de bomen ons de weg versperden en we omwegen moesten maken.

Ook was de fotografie tijdens deze periode overgeschakeld van het analoge naar het digitale tijdperk (die overschakeling zal voor ons zowat in het jaar 2002 gebeurd zijn). Daardoor zult U zien dat in de eerste jaren nog niet zoveel foto’s beschikbaar waren. De bestaande foto’s werden achteraf ingescand en zijn dus duidelijk van een mindere kwaliteit dan de digitale foto’s van de latere jaren.

In de loop van die 12,5 jaar hebben we vooral mooi weer gehad, maar ook in de stromende regen gelopen, onder een brandende zon en in de sneeuw. We hebben veel collega-wandelaars ontmoet van diverse pluimage: eenzame wandelaars, koppels, families, groepjes vrienden. Als je, zoals wij, in groep wandelt, heb je minder behoefte om contact te maken met anderen, toch hadden ook wij regelmatig interessante ontmoetingen met andere wandelaars of gastheren en/of -vrouwen.

Het was een prachtige ervaring ….. we hebben er van genoten. En onze dank gaat uit naar al die mensen die de GR’s hebben uitgestippeld en onderhouden, naar de mensen die hoog in de bergen een refuge openhouden en voor een stevig avondmaal zorgden en naar alle anderen die voor ons van deze wandeling een unieke ervaring hebben gemaakt. Misschien kan het hiernavolgende verslag en de foto’s sommigen onder jullie inspireren om ook aan een GR5 avontuur te beginnen. Succes !!!

 

Scroll naar boven