9. Caminito del Rey, Malaga, Spanje

Nu we op citytrip zijn in Malaga, willen we van die gelegenheid gebruik maken om een toeristische trekpleister in de buurt te bezoeken. We hebben al genoeg kerken, musea en tapasrestaurants gezien. Nu willen we ook nog al wandelend een stukje van de natuur genieten.

We worden ’s morgens in het centrum van Malaga opgepikt door een bus in het gezelschap van zo’n 25-tal andere toeristen en Spanjaarden. Na een uurtje bereiken we het vertrekpunt en na een aanlooproute van 2,5km, waarvan een 400m door een tunnel, staan we aan het begin van de eigenlijke Caminito del Rey (= Koningspad). We krijgen elk een blauwe helm en even later vertrekt de stoet langzaam door de kloof. 

Tijdens de busrit heeft onze gids Ales ons reeds uitvoerig verteld over de geschiedenis  van de kloof. We krijgen prachtige vergezichten te zien naar voor en naar achter, maar ook naar boven en onder. We wandelen op ongeveer 100m boven de bodem van de kloof. Regelmatig zien we aan de overzijde van de kloof de spoorweg, die in 1865 werd aangelegd tussen Malaga en Cordoba, uit en in een tunnel verschijnen.

                              Cortijo del Hoyo

Het is vandaag (vrijdag) redelijk druk omdat het dinsdag en woensdag slecht weer was en daarom de Caminito gesloten was. Dus is het donderdag en vrijdag iets drukker dan normaal. Hier en daar stropt het verkeer een beetje, maar dat geeft ons de gelegenheid om uitgebreid te genieten van de spectaculaire zichten. Hier en daar zijn nog overblijfselen te zien van de vroegere pad; betonnen platen met gaten en geen reling voor houvast.  Dat pad werd in 1992 afgesloten, maar na een grondige renovatie werd de Caminito in 2015 heropend.

Halverwege de kloof zien we de ruines van een oude boerderij, de Cortijo del Hoyo, die in de 60-er jaren verlaten werd. Na 3,5km wandelen naderen we het einde van de kloof en steken de hangbrug over naar de andere kant van de canyon. Langs een steile rotswand dalen we af naar de vallei, waarbij we eerst nog  de spoorlijn passeren die onder ons in de rotswand verdwijnt. 

Nog enkele kilometers en we staan op het eindpunt van onze wandeling waar we een drankje en een bocadillo met chorizo eten vooraleer we met de bus terug naar Malaga rijden. We hadden mooi wandelweer vandaag en de Caminito was de moeite waard, helaas niets voor mensen met hoogtevrees.

Scroll naar boven