13. Parken van Kroatië

1. Nationaal Park van de Meren van Plitvice

22 Augustus 2022

Kozjak Meer

We naderen het park van de meren van Plitvice vanuit het noorden van Zagreb via Karlovac. Het eerste deel gaat nog over een autosnelweg, maar vanaf Karlovac nemen we een kleinere weg. Dat gaat een stuk trager, maar na zo’n 85km bereiken we Ingang 2 van “Nationalni Park Plitvicka jezera”. Het gebied van het park beslaat een oppervlakte van 296km² en is sinds 1949 een nationaal park. Het is een bergachtig gebied met de Cigelj (1252m) als hoogste top. Er zouden ook een 50-tal beren leven in het park, maar wij hebben er helaas geen gezien.

Waterval Veliki prstavci

Met de ingangstickets en een plan van het park, volgen we de pijlen die ons de richting wijzen naar de elektrische bootjes, die ons naar de overkant van het Kozjak meer brengen naar het vertrekpunt van onze wandeling. We bevinden ons in het gebied van de Bovenmeren (Gornja jezera). Het water van de Bovenmeren stroomt trapsgewijze van alle kanten via allerlei watervallen naar het Kozjak meer. Het water komt van hoger gelegen bronnen en de rivier, de Rjecica. Daarbij worden verschillende tussenmeren gevormd, die door travertijnrichels van elkaar gescheiden zijn. Er zijn 4 hoofdwandelingen, die onderling met elkaar verbonden zijn, en zo kan je zelf bepalen hoever

Kleine Meer (Malo jezero)

en langs welke watervallen je wilt wandelen. Wij volgen grotendeels wandeling H die ons o.a. voert langs het Gradina meer (Gradinsko jezero) en de spectaculaire Veliki prstavci watervallen.

Ondanks het feit dat het een beetje motregent, is er toch heel wat volk op de been met al dan niet aangepaste kledij en schoeisel. Na 2 uur wandelen zijn we terug bij het bootje. Het is de moeite waard om voor het bezoek een hele dag uit te trekken en met het treintje ook nog de Benedenmeren te verkennen met de Grote Waterval (Veliki Slap)

2. Nationaal Park Paklenica

23 Augustus 2022

 

Rotsklimmers

Het Nacionalni park Paklenica ligt in het centrum van het Velebitgebergte op een 30-tal kilometers van Zadar. Het is niet alleen geliefd bij wandelaars, maar drommen bergbeklimmers tonen hun kunne op de steile wanden van de canyon. Elke natuurliefhebber komt er aan zijn trekken; ze vinden er bergstromen, bossen, canyons, grotten en de zeer diverse dierenwereld. Het park strekt zich uit over 95 km² tussen de Adriatische Zee en de berg Velebit. De voornaamste attractie is de monumentale canyon van Velika Paklenica met steile kliffen van 400m hoog en die gaan we vandaag bezoeken.

Tentoonstelling in de Bunker

Omdat ons voertuig nogal aan de lange kant is, moeten wij hem parkeren aan de ingang en moeten we eerst nog 1,5km wandelen over het Peskarica pad voor we aan de parking van de personenwagens en het interessantere deel van de canyon komen. Het is rond de middag en ondanks de diepe kloof lopen we grotendeels in de blakende zon. Van de parking wordt het een stuk drukker. Links en rechts van de kloof doen moedige klimmers hun best om zo hoog mogelijk te klimmen. Ook jongeren onder de 10 jaar doen dapper mee. De wanden van de kloof zijn voorzien van ringen zodat de klimmers gemakkelijker omhoog kunnen.

De canyon is in het bergmassief uitgesleten door de rivier Velika Paklenica. Het wandelpad loopt langs de bergstroom, die nu helaas droog staat.

Velika Canyon

Een beetje verder komen we bij de Bunker: nu een bezoekerscentrum met “Ondergrondse Geheimen van Paklenica”. Na de Tweede Wereldoorlog werd dit tunnelcomplex gebouwd tussen 1950 en 1953 tijdens de politieke crisis tussen Joegoslavië en de Sovjet Unie als een vluchtplek voor hoge functionarissen. Sinds 2016 zijn de verschillende ruimtes in gebruik voor tentoonstellingen gewijd aan bergbeklimmen, de berg Velebit en  “De Mens in Velebit”. Ook is er nu een caffé bar Bunker waarvan we dankbaar gebruik maken.

Een beetje verder wordt het mooie wandelpad een stijgend bergpad, waar stevige wandelschoenen nodig zijn. Het pad loopt verder door naar de Manita Pec grot en nog verder naar de Lugarnica boshut. Maar zover gaan we niet. Als we aan een bron komen, genieten we van het koele water en nemen even tijd om de spectaculaire omgeving in ons op te nemen. Dan maken we rechtsomkeer en begeven ons terug  naar de uitgang. 

3. Nationaal Park Krka

25 Augustus 2022

Het Nationaal Park Krka ligt halfweg tussen Zadar en Split en is 109km² groot. Ook hier een kolkende rivier, talrijke watervallen, schilderachtige molens en een klooster op een eilandje (zoals in Plitvice).

Skradin

We vinden een parking aan de ingang van het dorp Skradin en wandelen door de hoofdstraat tot bij het gloednieuwe, moderne gebouw van het informatiecentrum. Daar kopen we tickets voor de boot die ons over de rivier brengt tot de watervallen van Skradinski Buk.

Skradinski Buk

Over een breedte van 800m, met een hoogteverschil van 45m stort de rivier zich naar beneden. Een prachtig pad leidt via een aantal bruggen langs de watervallen naar enkele uitzichtpunten. Langs het wandelpad staan een paar gerestaureerde traditionele gebouwen, zoals een molen, een weefatelier, een smidse en een papelletje. Ook lopen we langs de imposante ruïnes van een voormalige waterkrachtcentrale. Net zoals in de 2 andere parken werden ook hier opnames gemaakt voor de Winnetou films van Karl May in de zestiger jaren.

Ook vandaag is het weer warm, maar onder de bomen is het goed toeven. We besluiten om rechtsomkeer te maken en een pannenkoek te eten. Dan is het weer even aanschuiven om te boot te nemen terug naar Skradin. daarna rijden we verder zuidwaarts richting Split.

Scroll naar boven