11. Rondwandeling Vlaams Brabant

11. Rondwandeling in Vlaams Brabant langs GR 512 en GR 128 : 33km : 8 Augustus 2022

Voordat de eerstvolgende hittegolf ons land verovert, besluiten we om (als voorbereiding op de komende Dodentocht in Bornem) nog een fikse wandeling te maken ten zuiden van Leuven.

O.L.Vrouw van Steenbergen

We proberen zoveel als mogelijk de bestaande GR’s in de omgeving te volgen en ook om zoveel mogelijk van de schaduw te profiteren van het vele groen dat zich hier bevindt. We vertrekken aan de kerk van OLV van Troost aan de Pakenstraat in Heverlee en bereiken al snel de rand van het Heverleebos ter hoogte van het Heverlee War Cemetery. Aan de overkant van de Naamse Steenweg worden we aan de ingang van het Arboretum eraan herinnert dat we op moeten passen voor brandgevaar. We doorkruisen het Heverleebos en komen uit bij de met eendekroos bedekte Zoete Waters, waar we een kort bezoek brengen aan de kapel Onze Lieve Vrouw van Steenbergen. Na nog wat groen steken we de Waversebaan over en belanden aan de oevers van de Dijle in de Doode Bemde.

Holle Weg

Na een korte ontmoeting met een nieuwsgierige eekhoorn, die bijna op onze schouders  komt zitten, volgen we vanaf hier de GR 512 (Geraardsbergen-Diest). Na een stuk langs de kronkelende Dijle, gaan we over wat asfalt naar St. Joris Weert, waar we onze eerste halte houden in het café ‘In de Rapte’. Het is een kleine, maar charmante brasserie waar we ook onze boterhammetjes mogen opeten.  Daarna verdwijnen we weerom voor de volgende 2,5 uren in het groen van het grote Meerdaalwoud. We passeren langs het scoutingterrein “De Kluis” en doorkruisen het Speelbos “Het Everzwijnbad”, waarna we vooral de roodwitte streepjes in het oog dienen te houden om niet te verdwalen in dit naar Vlaamse maatstaven immense bos.

Op de Tomberg, met 102 m één van de hoogste punten in het woud, zetten we ons even neer op een bankje om onze dorst te lessen. Het is een mooie open plek in het bos, waar varens en heide vrij spel hebben.Niet veel later steken we via één van de recent aangelegde fiets/wandelbruggen de drukke Naamse Steenweg over en belanden in het oostelijke deel van het Meerdaalwoud, het Mollendaalbos.

Bierbeek

Ook dit doorkruisen we via brede en smalle paden van west naar oost en komen om 15u uit bij de recent gerestaureerde boshut “Moemmedel”. We blijven hier niet pauzeren, want iets verder bereiken we de rand van het woud en na nog een 20 minuten wandelen bereiken we in het centrum van Bierbeek aan de voet van de St. Hilariuskerk, het eetcafé “In de Molen”, adres van onze tweede pitstop vandaag.Na een deugddoende frisse pint, stappen we weer verder. We moeten wel even zoeken voor we tussen 2 huizen de smalle doorgang vinden met de brede naam “Het Boulevarreke”. Het is een plaatselijke voetweg, die ons langs een bescheiden beekje snel uit het dorp voert. Wat verder sluiten we aan bij de GR 128 (Wissant-Aken), waarna we slechts voor de 3e maal vandaag wat asfalt moeten betreden.

Abdij van Park

Ter hoogte van de Builoogstraat kunnen we dat terug achter ons laten, als we door de velden achter het St. Kamillus instituut worden geleid. In de verte komt Leuven in zicht. We zien de toren van de universiteitsbibliotheek en naast de witte gebouwen van de Philipssite ook de kerktoren van de Parkabdij verschijnen.

We duiken een prachtige holle weg in, die ons wat verder terug wat schaduw verschaft. Na een lange afdaling langs een kasseiweg, bereiken we tenslotte de vijvers van de abdij van Park. Op het einde daarvan verlaten we de roodwitte streepjes, die hier samenlopen met de geelrode van de plaatselijke GR Hageland en steken via de Abdijstraat en de Voordelaan door naar de Pakenstraat, waar we na bijna 33 km terug bij ons beginpunt eindigen.

Scroll naar boven