5. Kerststallenwandeling, Vosselaar, België

Kerststallenwandeling, Vosselaar : 2 Januari 2017 : 20km

De traditie om in de kerstperiode een kerststal op te stellen bij een kerk of elders bij een kruispunt van wegen, is nog maar zo’n 60 jaren oud. Half de jaren zestig werden de eerste kerststallen opgericht in Kasterlee en Turnhout. Deze gewoonte breidde zich stilaan uit naar de rest van het Vlaamse land, zelfs tot in Brussel. Maar de mooiste kerststallen staan nog altijd in de Kempen. De voorbije 5 jaren hebben we de kerststallen rond Merksplas, Zondereigen, Weelde-Statie

Kerststal Heieinde

en Baarle-Hertog meermalen bezocht tijdenskerststallenwandelingen. Dit jaar wandelen we langs de kerststallen van Vosselaar en Gierle.

We vertrekken aan de kerk van Vosselaar; de kerststal van Vosselaar zullen we pas bezoeken als we terugkomen. We volgen de wegbewijzering met groene pijlen en belanden na korte tijd bij de Gemeentelijke Basisschool Heieinde, waar we onze eerste kerststal aantreffen. Merkwaardig aan deze kerststal is dat aan de kribbe geen os staat, maar 2 Vosselaarse koeien, die duidelijk te herkennen zijn aan hun uier met 3 tepels.

Een beetje verder treffen we onze tweede kerststal al, “De Heide” genaamd. En dan verlaten we de bebouwde kom van Vosselaar en komen we via een zandweg in het Gielsbos. Het regent niet, maar toch vallen er druppels en zelfs ijsbrokjes van de boomtakken naar beneden. We bereiken de grote rotonde bij de afslag van de E34 en steken de snelweg over om in Gierle te geraken.

Uiteindelijk bereiken we in het gehucht Hemeldonk onze derde kerststal. We worden verwelkomd door een dikke rookwolk afkomstig van 2 vuren die op het kerststalterrein staan. Vanaf 14u00 is hier van alles te doen, maar wij zullen dan al een eind verder zijn. Hier laten we de bewegwijzering even achter ons om in Gierle-Centrum iets te gaan eten. We lopen enkele kilometers verder en vinden de taverne ‘In den Eik’. Deze ligt in de schaduw van de kerk. Hier is er buiten geen kerststal te vinden en na het borstbeeld van Louis Neefs te hebben gegroet, keren we terug naar de kerststal van Hemeldonk.

We pikken de draad weer op en keren terug richting E34. We krijgen nog een prachtige dubbele regenboog te zien en nadat we de snelweg zijn overgestoken, komen we uit bij de ‘Lilse Bergen’. Iets verder komen we uit bij de taverne ‘Hestia’ en hier is onze vierde kerststal. Helaas is vandaag de taverne gesloten en kunnen we slechts vanachter de omheining een glimp opvangen van die kerststal. We lopen terug door de bossen over het Konijnen- Patrijzen- en Lijsterpad. Uiteindelijk belanden we terug in Vosselaar en nemen even tijd om onze vijfde en laatste kerststal van de dag te bezichtigen. Om de wandeling af te ronden duiken we nog even een cafeetje binnen.

 

 

 

 

 

Scroll naar boven