Kerstmarkten in Keulen en Bonn (D)

Kerstmarkten in Keulen en Bonn : 17 – 20 December 2021

Vrijdagnamiddag vertrekken we per auto naar hotel Clostermannshof in Niederkassel. Dit stadje ligt aan de Rijn, halfweg tussen Keulen en Bonn. In de plaats van rond de stad te rijden, stuurt de GPS ons dwars door het centrum van Keulen, zodat we meteen al een klein idee hebben van de binnenstad.

Dom, Keulen

Zaterdag nemen we de trein naar het hart van Keulen. Als we het hoofdstation verlaten bevinden we ons reeds vlakbij de Dom. Er staat reeds een lange rij mensen die de Dom willen bezoeken en allen moeten we onze covid safe pas en identiteitskaart laten zien. Terug buiten staan we al direct bij onze eerste kerstmarkt: die Weihnachtsmarkt am Kölner Dom. Mooi uitgedoste stalletjes met meestal producten die iets te maken hebben met Kerstmis, winter, eten en drinken. In het midden staat er een podium waarop muziekgroepen allerlei kerstgerelateerde liederen brengen; maar wij zijn nog een beetje te vroeg en het is er nog redelijk rustig. Onze stadswandeling gaat nu richting Rijnkade. We steken de Hohenzollernbrücke over, die zwaar beladen is met slotjes, die getuigen van duizenden eeuwige liefdes. Zo komen we op de rechter rijnoever in de wijk Deutz, dat vroeger een zelfstandige stad was. Van hieruit hebben we een uitzicht over het centrum van Keulen, dat zodanig in de mist ligt dat we de spitsen van de Dom niet meer kunnen zien.

Hohenzollernbrucke, Keulen

We steken terug de Rijn over via de Deutzer Brücke en belanden in de Heumarkt. Zo komen we terecht in de Weihnachtsmarkt in der Altstadt. Ook hier weer een aaneenschakeling van enkele pleintjes (Heumarkt en Alter Markt) met ook weer rijkelijk versierde stalletjes en een schaatsbaan. Dit is het moment om een Gluhwein te degusteren. Wat verder passeren we het Wallraf-Richartz Museum met een prachtige collectie, maar dat zal voor een andere keer zijn. Daarna gaat het door enkele grote winkelstraten richting Neumarkt, waar we nummer 3 vinden: Weihnachtsmarkt auf dem Neumarkt. Enkele straten verder is er nog de Weihnachtsmarkt am Rudolfplatz. Allemaal heel leuk, maar we hebben ons kerstmarktenverzadigingspunt bereikt.

We richten onze stappen stilaan richting eindpunt, niet zonder eerst nog langs enkele bezienswaardigheden te wandelen. Het eerste is de Römerturm, een overblijfsel van een romeinse forttoren, die zwaar moet ondersteund worden. en een beetje verder de restanten van de romeinse stadsmuur. We bereiken de Dom met aanpalende kerstmarkt, waar nu al heel wat meer volk is en op het podium een blaasorkest populaire kerstdeuntjes speelt. We hebben nog even tijd voor een apfelstrudel en dan keren we terug naar het hotel met de trein.

Römerturm, Keulen

Zondag staat Bonn op het programma. We parkeren de auto aan het station en wandelen via de Poststrasse naar de Münsterplatz, waar we de Weihnachtsmarkt en het bronzen standbeeld van Ludwig van Beethoven vinden. Het is blijkbaar nog te vroeg voor de kerstmarkt, daarom proberen we de Münster (kerk) te bezoeken, maar we vinden geen ingang tussen al de stellingen. Dan gaat het richting Beethoven-Haus, geboortehuis van de componist. Van buiten ziet het er niet imposant uit, maar het heeft een mooie collectie en een charmante stadstuin. Voor de lunch moeten we niet lang zoeken want enkele huizen verder staat het Gasthaus Im Stiefel, één van de oudste en bekendste restaurants van Bonn. We kiezen voor de specialiteit van het huis: Beethovens Laiberl, Rijnse aardappelsoep in een broodkom. Daarna wandelen we door de Alststadt richting Rijn (Alter Zoll am Rhein) en keren via de Hofgarten terug naar het station.

De laatste dag willen we in Königswinter de Drachenfels ruine bezoeken, maar alles is er gesloten en we besluiten verder door te rijden naar Linz am Rhein. Een plaatsje waar we enkele jaren geleden ook waren met de fiets tijdens de lokale Weinfeste. Ook hier een kerstmarktje op de Marktplatz. Langs de St. Martin kerk naar de Neutor, waar we kennis maken met de Linze Klapperjungen.  En op de Buttermarkt verkoopt de Buttermarktfrau haar ….. boter. We dalen terug af naar de Burgplatz voor de lunch en keren dan terug naar huis.

Scroll naar boven