Wandeling Everbeur

Wandeling Averbode Bos en Heide : 14 Februari 2021 : 8,5km

Een geluk bij een ongeluk: het zijn coronatijden, maar toch mooi weer om te wandelen. En zo denken er veel mensen over. Een jaar geleden zouden we hier nog bijna alleen gelopen hebben, maar nu lijken vele mensen gebeten te zijn door de wandelmicrobe (gelukkig niet dodelijk).

We willen vertrekken vanaf Afspanning Den Eik, op de grens van Laakdal en Averbode, in de schaduw van de abdij. Hier raken de grenzen van de provincies Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant elkaar. Helaas zet onze auto-GPS ons af op een 800-tal meters van dat punt. Maar niet getreurd, we kwamen toch om te wandelen en wat maakt 1,6km meer of minder. Als we dan de Afspanning Den Eik bereikt hebben, duiken we meteen aan de overkant van de straat de bossen in. Na enkele kilometers komen we bij het eerste dichtgevroren ven, of is het gewoon een ondergelopen stuk heide. In ieder geval zijn er toch al heel wat mensen die de stevigheid van het ijs willen testen.

We wandelen door loof- en dennenbossen, langs heide, moerassen en vennen. Er wordt duchtig gekapt en gegraven om het landschap terug het uitzicht van vroeger te geven, zodat ook de fauna en flora van vroeger zich kunnen herstellen. Halverwege belanden we tussen landduinen. We wanen onze even in de Ardennen; de hellingen kunnen er even steil zijn, maar ze zijn gelukkig niet zo hoog. Wat verder zien we het topje van de kerktoren van de abdij boven de bomen verschijnen. Helaas hebben we geen tijd om een bezoekje te brengen aan de abdij. We draaien terug het bos in en komen uit bij nog een ven, waar enkele schaatsers profiteren van misschien de laatste gelegenheid om hun kunsten te laten zien. Nadat we terug bij de Afspanning Den Eik gekomen zijn, rest er ons nog de laatste 800m in rechte lijn naar onze auto.

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven