3 Provincies Wandeling

Testelt – Averbode – Testelt  (27 km) : 15  januari  2021

Testelt

Een zeldzame droge dag doet ons besluiten om te gaan wandelen op het kruispunt van 3 provinciën.  Testelt in Vlaams Brabant wordt ons vertrekpunt.  Op de parking bij de St. Pieterskerk worden we verwelkomd door een prachtige muurtekening van Reintje de Vos. We vereren de plaatselijke watermolen aan de Demer met een kort bezoek en trekken vervolgens  het Natuurreservaat de Demerbroeken in.

Hier stoten we al snel op de GR 5 (of is het een variant ?), die we even zullen volgen. Toen we diezelfde GR 5  ‘deden’ in 1996 (!) kwam die even ten oosten hiervan nog langs het geboortehuis van Ernest Claes. Door de overvloedige regenval van de laatste dagen/weken, is het hier flink ploeteren door de modder. Langs het beekje de Hulpe is er echter een verhoogde dijk, zodat we wat gemakkelijker kunnen stappen.

Als we na het plaatsje Worp terug de Hulpe willen vervoegen, merken we dat er werken bezig zijn verderop langs de beek en moeten we via een omweg en enkele kilometers asfalt naar Molenstede wandelen.  Daar worden we al snel terug het veld ingestuurd en komen in een lange eikendreef terecht. Velen ervan zien er niet echt gezond uit en missen hun top of liggen op hun zij. In het natuurgebied Catselt  vinden we een bankje, waarop we even plaatsnemen en ons verwarmen met een kopje thee.

Bij Averbode : Ven Nooit Gedacht

Verderop komen we langs het kasteel Arendschot. Koning Willem I van de Nederlanden zou hier nog gelogeerd hebben. We wandelen langs de zuidrand van het plaatsje Okselaar en richten dan onze schreden naar Averbode. Maar ook daar moeten we omwille van werken een omweg maken voor we de bekende ‘Lekdreef’, deze keer zonder de bekende ijskarren, bereiken. Het is ondertussen al 13u00 geworden en we besluiten even te picknicken met zicht op de ingang van de befaamde abdij.

Na een bezoekje aan het graf van Ernest Claes (en zijn vrouw) duiken we Limburg en de bossen en heiden rond de abdij in. We maken hier een grote ronde doorheen de dennenbossen, langs mooie open stukken heide en vennen.  Tijdens deze droge dag zijn we niet de enigen die de natuur opzoeken. We wandelen een klein stukje door de provincie Antwerpen voor we terug in Brabant terechtkomen.

Hier pikken we terug even de GR 5 op, voor we richting Weefberg trekken. Het lijkt hier net of we de duinen aan onze kust bezoeken. En mooi loopbrugje brengt ons met droge voeten over een ven, waar een dun laagje ijs op ligt. Tenslotte sturen de wandelknooppunten ons nog door het Vierkensbroek om ons tenslotte over de Voortberg (met een prachtig zicht over Testelt en de Demervallei) terug bij ons beginpunt te brengen.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven