13. Glendalough, Ierland : 3-4km : 20 Juli 2023

Ronde Toren
Ronde Toren

Weers- en andere omstandigheden hebben ons tot vandaag op onze reis door Ierland belet om een stevige wandeling te maken. Nochtans, wandelpaden zijn er genoeg. De Ieren zijn ook eerder wandelaars dan fietsers. Er zijn weinig echte fietspaden zoals bij ons en meestal is men dan ook verplicht op de autorijbaan naast de auto’s te fietsen.

Ook vandaag hebben we niet zoveel tijd voor een lange wandeling en hebben daarom gekozen voor de Glendalough Green Road Walk, die loopt tussen het Upper en Lower Lake en die is gelegen in de Wicklow Mountains op een uur rijden ten zuiden van Dublin. We bevinden ons hier in het midden van het Wicklow Mountains National Park.

Kerkhof met hinde

We vertrekken vanop de parking, die vlak bij het Visitor Center ligt. Reeds na enkele honderden meters wijken we even af van het wandelpad en bevinden we ons op de plaats waar in de 6de eeuw een klooster werd gesticht door St Kevin. We vinden hier een site bezaaid met ruïnes van kerken, kloostergebouwen, een ronde toren, keltische kruisen en grafstenen. We zien op het kerkhof zelfs een hinde met haar jong die rustig van het gras eet dat tussen de grafstenen groeit en zich niet laat verstoren door de toeristen, die volop foto’s maken van het tafereeltje.

Upper Lake

We keren terug naar het wandelpad dat goed aangeduid is met groene pijltjes. Na ongeveer een kilometer wandelen langs de zuidkant van het Lower Lake komen we aan bij een informatiecentrum van het park, waar we een plannetje krijgen met daarop de verschillende bezienswaardigheden en de wandelpaden. Daarna wandelen we tussen de 2 Lakes door en bereiken de tweede parking waar een aantal foodtrucks staan opgesteld. Zeer handig want we zijn juist toe aan een lichte lunch.

Boardwalk aan de noordkant van het meer

Vervolgens zetten we onze weg voort langs de noordzijde van het Lower Lake. Hier wandelen we grotendeels over een prachtig aangelegde houten boardwalk, die er voor zorgt dat we geen natte voeten krijgen in de moerassige zone rond het meer. De vergezichten over de vallei, het meer en de omringende bergen zijn adembenemend. Na een tijdje zien we de ronde toren terug verschijnen boven de bomen en bevinden ons terug bij de ruïnes van het klooster.

De Glendalough site is het werkelijk waard om opgenomen te worden in de lijst van Unesco Werelderfgoed. De site is ondertussen opgenomen in de Ierse lijst voor goedkeuring als Werelderfgoed.

Scroll naar boven