2. Königsstuhl, Rügen, Duitsland

Königsstuhl, Rügen, Duitsland : 26 mei 2016 : 10km

 

Deze wandeling is grotendeels gesitueerd in het Nationalpark Jasmund op het eiland Rügen in de Oostzee in het noorden van Duitsland.

We vertrekken vanuit Lohme, een dorpje aan de Oostzee. Wij nemen de hogere oeverweg, waardoor we door de bomen geen uitzicht hebben op de zee. Er is ook een lagere oeverweg, maar die loopt dood als de krijtkliffen beginnen. We volgen de wit-blauw-witte markeringen van de Hochuferweg Jasmund (dit traject is ook een onderdeel van de E10 Finland-Gibraltar). Een kronkelend pad leidt ons op en af tussen beukenbomen, waarvan de oudsten 250 jaar oud zijn.

Na een uurtje komen we aan het gedeelte met de krijtrotsen. En een beetje voorbij de Teufelsgrund komen we aan het Nationalparkzentrum. Ook hier heeft de commerce toegeslaan.

Schloss Ranzow

Waar men vroeger gratis tot bij/op de Königsstuhl kon wandelen, heeft men nu een bezoekerscentrum in de weg gezet en moet men nu (in 2016) 8,50€ betalen om op de Königsstuhl te staan. Als je dan boven op die Stuhl staat zie je er eigenlijk toch niets van en daarom wandelen we nog een eindje verder tot het Victoriasicht. Eveneens een krijtrots die oprijst uit de Oostzee en van waaruit we een mooi zicht hebben op de Königsstuhl.

Voor de terugtocht verlaten we de kust en trekken het binnenland in. De weg voert ons aanvankelijk in de richting van Hagen, maar weldra wijken we van de grote weg af en wandelen we weer over bospaadjes tussen beukenbomen. Als we het bos verlaten, zien we voor ons het Schloss Ranzow met de bijhorende golf. De golf laten we rechts liggen en we treden binnen voor koffie met een taartje. Daarna is het nog een klein stukje terug naar ons vertrekpunt in Lohme.

 

 

 

Scroll naar boven