Hergé Museum

Hergé Museum in Louvain-la-Neuve : 12 Maart 2021

 

Toen wij jong waren in de jaren ’50, hadden we niet veel keuze wat strips betreft. Sinds 1945 verschenen er verhalen van Suske & Wiske van Willy Vandersteen en vanaf 1947 Nero van Marc Sleen. Maar reeds in 1929 verscheen het eerste album van Kuifje van Hergé en in de jaren ’50 waren er reeds een 20-tal albums van Kuifje. Wij waren de gelukkige bezitters van “Het Gebroken Oor”. Dit album verscheen voor het eerst in zwart-wit in 1937, maar wij hadden de vernieuwde gekleurde versie van enkele jaren later. En  zo zijn we dan opgegroeid met Kuifje.

Het Stripmuseum in Brussel dat ook al meer dan 30 jaar bestaat en dat ik ook al enkele keren bezocht heb, heeft ook een Hergéruimte. Maar zovele jaren later is het hoogtijd dat we een bezoek brengen aan het Hergémuseum in Louvain-la-Neuve. Het werd geopend in 2009 en het museumgedeelte bestaat uit 8 zalen met verschillende thema’s. De nadruk ligt op Hergé, leven en werk, en zijn geesteskinderen, Kuifje, Bobby, kapitein Haddock, professor Zonnebloem, Jansen en Janssen en zovele anderen. Het geheel is overzichtelijk gepresenteerd. De audiogids die we ter plaatse mochten gebruiken, was ook zeer nuttig, maar de batterij haalde het einde van de rondleiding niet. Nog een minpuntje is dat het museum weinig interactief is. Mij persoonlijk stoort dat niet, maar voor kinderen zou er wat meer interactie mogen zijn. Helaas was het restaurant “Le Petit Vingtième” gesloten, maar dat is de schuld van corona. We hadden gelukkig gereserveerd om 12u00, een rustig moment. Ik heb er een aangename 2u30 doorgebracht, ‘a trip down memory lane’.

We hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om even rond te wandelen in de jongste stad van België, gesticht in de jaren ’70. Een  universiteitsstad met allemaal moderne gebouwen gelegen aan het Lac de Louvain-la-Neuve. Er is veel beweging van diverse scoutsgroepen die de stad hebben bezet, maar ook hier is door corona de horeca nog altijd gesloten en omdat het weer ook niet meezit, rijden we voortijdig terug naar huis.

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven