Fietsroute Doodendraad

Fietstocht Dodendraadroute : 20 september 2020

 Doodendraadroute : 38km : 20 september 2020 


Vandaag geen wandeling, maar een fietstocht. De laatste zomerdag nodigt uit tot een bezoekje aan mijn geboortestreek. We hebben al heel wat gehoord, gelezen en gezien van de Dodendraad, maar de uitgestippelde fietsroute hebben we nog niet volledig afgelegd. Voor meer informatie over het deel van de Dodendraad tussen Baarle-Hertog-Nassau – Zondereigen en Minderhout, verwijs ik naar de website van de Heemkundekring Amalia van Solms.

Het terras van het café Schuttershof is al druk bezet door wieler- en andere toeristen als we ’s middags vertrekken in Zondereigen. We rijden tegenwijzerzin en bereiken na één kilometer het eerste van 15 infoborden: infobord 14 bij de reconstructie van een “Schalthaus” of schakelhuis. We steken de grens over en komen een beetje verder bij het “Bels Lijntje”, een fietspad dat loopt over het traject van de voormalige spoorlijn tussen Turnhout (B)en Tilburg (Nl). Na 3,5km bereiken we Baarle-Hertog-Nassau waar we meermaals de belgisch-nederlandse grens en vice versa oversteken.

Loveren. Huis met de 2 huisnummers

Tijd voor de lunch en daarna verder richting Ulicoten via Loveren, waar we het huis met de 2 huisnummers vinden. We maken een extra lus langs de Maaijkant belanden in het centrum van Ulicoten. Voor het gebuurte Hal, Minderhout, deelgemeente Hoogstraten, moeten we weer even de grens over. Een kilometer verder moeten we over Het Merkske weer de grens over om in Castelre te komen. Hier staat een  replica van een wachthuisje. Als we de Mark oversteken zijn we definitief terug in België.

Wortel-Kolonie. Landloperskerkhof

In de groene long van Wortel-Kolonie ziet het weer zwart van het volk: wandelaars, ruiters, fietsers en terrasjesbezoekers. Als we ons verwijderen van de Klapekster, het bezoekerscentrum van Wortel-Kolonie, wordt het weer wat minder druk. Nu nog 6 kilometers tot we terug aankomen bij de kerk van Zondereigen.

Scroll naar boven