6. Valais, Zwitserland

Winterwandelingen in Valais, Zwitserland : Januari 2017 : 15,5km

1) Haute-Nendaz, Bisse du Milieu ; 17 Januari 2017 : 10km

Rond 11u00 vertrekken we vanuit het centrum van Haute-Nendaz Station aan de toeristische dienst (1300m). Even lopen we via de grote weg richting grondstation van de kabelbaan naar Le Tracouet. Dan slaan we resoluut linksaf en beginnen aan het wandelpad langs de ‘Bisse du Milieu’. Dit wandelpad gaat niet-voelbaar-stijgend naar boven richting Siviez. Het heeft de laatste dagen niet meer gesneeuwd en daardoor is de sneeuw al aangetrapt en goed bewandelbaar.

Regelmatig krijgen we tussen de bomen een zicht op de vallei van de Rhône, Sion, de lager liggende dorpen en de bergflanken van de rechteroever van de Rhône. Dat deel van de vallei ligt in de zon en de sneeuw is daar al grotendeels verdwenen. Wijzelf lopen de eerste kilometers nog in de schaduw. De Bisse zelf is grotendeels verborgen onder de sneeuw, maar af en toe krijgen we ze toch te zien, maar dan in bevroren vorm. We komen langs een informatiepaneel vlakbij het Chalet Dardel, waarop uitgelegd wordt wie Louis Alexandre von Dardel was en wat hij betekende voor Haute-Nendaz.

Na een klein uurtje bereiken we het gehucht Le Bleusy (1413m). Tijd voor een pauze, een drankje (un vin chaud, svp.) en een soepke. En gelukkig vinden we hier de “Auberge du Bleusy” bij Giselle. Na een klein uurtje zijn we goed uitgerust en vangen we de terugtocht aan. Aanvankelijk was het de bedoeling om met een grote boog terug te keren via de ‘Promenade des Villages’, langs Saclentse en Basse-Nendaz. Maar volgens de inboorlingen is dat gedeelte van de wandeling nu niet geschikt voor gewone wandelschoenen; daarvoor heeft men sneeuwschoenen nodig en die hebben we niet bij. Dus wordt het de ingekorte versie, eveneens over Saclentse, ongeveer parallel met de heenweg, maar dan een beetje lager op de helling. Nu lopen we meestal in de zon met andermaal prachtige zichten op de vallei.

Het eindpunt komt in zicht. De bossen worden dunner en de bebouwing dichter. Bij het binnenkomen van Haute-Nendaz wandelen we eerst nog door ‘le Vieux Village’. Hier bevinden zich nog een aantal oudere boerderijen met bijhorende schuren, die zich nog kunnen in stand houden tussen het oprukkende toerisme. We belanden weer aan de toeristische dienst en wandelen verder langs de hoofdstraat, waar de laatste jaren flink wat bijgebouwd werd. Met een boog bereiken we ‘Les Crêtes’ waar we terugkijken op een mooie winterwandeling.

 

 

2) Sion, Bisse de Clavau ; 20 Januari 2017 : 5,5km

Vandaag bezoeken we de overkant van de Rhône-vallei. Deze zuidgerichte kant van de vallei krijgt de ganse dag zon en daaromliggen de meeste wijngaarden aan deze kant. Omdat de berghellingen hier op bepaalde plaatsen nogal steil zijn, heeft men zeer kundig terrassen aangelegd. Onze wandeling langs de Bisse de Clavau loopt tussen deze terrassen, waar de wijnstokken er rustig bijstaan, alleen is er hier en daar een wijnboer bezig met de snoei.

Eerst gaan we informeren bij de toeristische dienst welke wandelpaden geopend zijn.Dan rijden we vanuit het centrum van Sion de bergflank op tot aan de Chemin de Champlan, waar we na wat zoeken een miniparking (7 auto’s) vinden vlakbij het beginpunt van onze wandeling. Een wandelboom maakt ons duidelijk welke richting we uitmoeten, naar het oosten dus met de zon in onze rug zodat we een mooi uitzicht hebben over de ganse vallei. We blijken ook op de Chemin du Vignoble te zitten.

Het is bijna 14u00 als we vertrekken. De volledige wandeling langs deze bisse duurt ongeveer 2u30, maar omdat die tijd ons ontbreekt, zullen we halfweg rechtsomkeer moeten maken. We krijgen meteen een zicht over Sion en de 2 kastelen die op een rots boven de stad uitsteken. Het wandelpaadje is nog grotendeels bedekt met aangestampte sneeuw, maar de dooi heeft sommige stukken al modderig gemaakt. Onderweg geven informatiepanelen uitleg over de geschiedenis van de terrassen, de aangeplante duivensoorten en meer. Ook zijn er op enkele plaatsen balkons van waaruit men een mooi uitzicht heeft en foto’s kan maken van de vallei. Na zo’n 50 minuten bereiken we het punt waar we moeten omkeren en wandelen we tegen de zon in terug naar ons vertrekpunt. De bisse waarlangs we lopen is nog grotendeels bevroren, maar op de zonnigste plaatsen zien we al wat water wegsijpelen. Na nog eens 50 minuten bereiken we terug ons vertrekpunt. Eindpunt van een zonnige wandeling.

 

 

 

Scroll naar boven