1. Preikestolen, Noorwegen

Preikestolen, Noorwegen : Juni 2015 : 8km

De “Preikestolen” of Preekstoel, is een rots, die 605m uitsteekt boven het Lysefjord. De weg erheen en terug is misschien wel de bekendste en meest bewandelde route in Noorwegen.

Preikestolhytta

Jaarlijks maken tussen de 100 en 200.00 mensen die tocht. De wandeling is maar 4km lang, maar reken op 2 uren enkele richting en minstens 30 minuten op de Preekstoel. In het hoogseizoen zijn er af en toe files op de smalste stukken.  Rond 11u00u komen we aan bij de Preikestolhytta. Hier is er een ruime parking met bezoekerscentrum, jeugdherberg en restaurant. De parking bevindt zich op 270m hoogte; dit wil zeggen dat we zo’n 335m moeten klimmen. Over wandelpaden, rotsen, knuppelpaadjes, boomstronken, enz.
Alles staat goed aangegeven en na een halfuurtje hebben we de eerste van 3 steile stukken beklommen en bevinden we ons op Plataet. Vanwaar we zicht hebben op de parking en, als je goed kijkt, zie je in de verte Stavanger liggen. Daarna volgt een vlak stuk, weer een steiler stuk en dan wandelen we over een knuppelpad dat over een moeras loopt (Krogebekkmyrane). Dan volgt de laatste, steilste en drukste klim. Daarna kan je de Preekstoel nog altijd niet zien, want die ligt verborgen achter de bergtop. Maar we worden goed op de hoogte gehouden van onze vorderingen door de paaltjes waarop de afgelegde en nog af te leggen afstand aangeduid staan. 
We passeren een meertje en enkele steenmannetjes. Pas als we vlak bij ons doel zijn, zien we de rots. Ik kan me even niet inhouden en snel vooruit naar ons einddoel om zo snel mogelijk van het machtige schouwspel te genieten. 604m Onder ons ligt het fjord en we hebben een wijds uitzicht over de omgeving. En gelukkig is het ook nog een zonnige dag. Over de rots liggen her en der wandelaars verspreid van over de hele wereld. Sommigen liggen nog uit te blazen van de inspanning, anderen zijn aan ’t picknicken en weer anderen liggen plat op hun buik en staren over de rand van de afgrond om het fjord 604m dieper te bekijken. Na 40 minuten zijn we uitgerust en uitgekeken en vangen we de terugweg aan langs dezelfde weg.

Deze wandeling is werkelijk de omweg waard als je toch in Noorwegen bent. Prachtige vergezichten, mooie rotsformaties, …… De drukte moet je er maar bij nemen.

 

 

Scroll naar boven