Elementor #6927

13. Parken van Kroatië

Nationaal Park van de Meren van Plitvice

22 Augustus 2022

Kozjak Meer

We naderen het park van de meren van Plitvice vanuit het noorden van Zagreb via Karlovac. Het eerste deel gaat nog over een autosnelweg, maar vanaf Karlovac nemen we een kleinere weg. Dat gaat een stuk trager, maar na zo’n 85km bereiken we Ingang 2 van “Nationalni Park Plitvicka jezera”. Het gebied van het park beslaat een oppervlakte van 296km² en is sinds 1949 een nationaal park. Het is een bergachtig gebied met de Cigelj (1252m) als hoogste top. Er zouden ook een 50-tal beren leven in het park, maar wij hebben er helaas geen gezien.

Waterval Veliki prstavci

Met de ingangstickets en een plan van het park, volgen we de pijlen die ons de richting wijzen naar de elektrische bootjes, die ons naar de overkant van het Kozjak meer brengen naar het vertrekpunt van onze wandeling. We bevinden ons in het gebied van de Bovenmeren (Gornja jezera). Het water van de Bovenmeren stroomt trapsgewijze van alle kanten via allerlei watervallen naar het Kozjak meer. Het water komt van hoger gelegen bronnen en de rivier, de Rjecica. Daarbij worden verschillende tussenmeren gevormd, die door travertijnrichels van elkaar gescheiden zijn. Er zijn 4 hoofdwandelingen, die onderling met elkaar verbonden zijn, en zo kan je zelf bepalen hoever

Kleine Meer (Malo jezero)

en langs welke watervallen je wilt wandelen. Wij volgen grotendeels wandeling H die ons o.a. voert langs het Gradina meer (Gradinsko jezero) en de spectaculaire Veliki prstavci watervallen.

Ondanks het feit dat het een beetje motregent, is er toch heel wat volk op de been met al dan niet aangepaste kledij en schoeisel. Na 2 uur wandelen zijn we terug bij het bootje. Het is de moeite waard om voor het bezoek een hele dag uit te trekken en met het treintje ook nog de Benedenmeren te verkennen met de Grote Waterval (Veliki Slap)

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Scroll naar boven