7. Dordrecht – Dordtse Kil

7. Dordrecht – Dordtse Kil (20km) : 27 april 2023

 

Bijna precies een jaar geleden verlieten we aan het Wantij bij Dordrecht de GR 12 om via het centrum van deze stad de trein terug naar huis te nemen.

Blauwe Brug over de Wantij

Als we vandaag om 10u15 de trein verlaten aan het station Dordrecht Stadpolders, vergezelt de zon ons op de anderhalve kilometer, die ons nog scheidt van de Blauwe Brug over het Wantij. Hier vinden we de roodwitte streepjes terug, die ons de volgende 4 dagen zullen begeleiden.  We bevinden ons op de eerste kaarsrechte paden, die ons door dit ‘open landschap’ zullen voeren. We wandelen nu op het Eiland van Dordrecht. Een wirwar van grote rivieren in dit deel van Nederland zorgt ervoor dat we eigenlijk op een sinds 1421 door water omgeven gebied wandelen. Al snel komen we bij één van die grote waterwegen, de Nieuwe Merwede ter hoogte van de Kop van ’t Land. Hier vertrekt een veerboot naar de overzijde van de rivier, waar het grootste deel van het Nationaal Park de Biesbosch zich bevindt.

Kop van ’t Land

Wij blijven echter aan deze zijde van het water, zeker nu we vaststellen dat de Brasserie ‘Fluitekruid’ hier open is. We zetten ons op het terras en raken al snel in gesprek met een koppel Nederlandse fietsers, die ter ere van Koningsdag (Willem Alexander wordt vandaag 56) vandaag in kleurrijke kledij zijn uitgedost. Na ons vertrek langs de Zeedijk komen we voorbij laagliggend buitendijks gebied (deel van het voornoemde nationaal park) en ter hoogte van een parkeerplaats worden we er resoluut ingestuurd. Het is er zoals verwacht vrij drassig en we proberen zo goed als mogelijk de GR tekens te volgen, maar na een paar bruggetjes en kruispunten van paden

Dotterbloemen in het Biesbosch

belanden we toch terug op de Oostdijk. Na wat zoeken vinden we een paadje dat ons verderop aan de oever van de Nieuwe Merwede brengt. Een bankje met een mooi zicht op het water blijkt spijtig genoeg bezet, dus zetten we ons wat verder tussen de wilgen en de dotterbloemen neer op een omgevallen boomstam.

Na de picknick wandelen we verder door de schorren soms tot juist naast de brede rivier (één van de breedste van Nederland), waar heel wat (soms erg lange ) boten over voortvaren.

Wankel evenwicht

Aan de Zuidhaven verlaten we het water en trekken het binnenland in. Een half uurtje asfalt verder bereiken we het bos ‘de Elzen’. Halfweg het groen wijken we even van de GR af om een bezoek te brengen aan Paviljoen ‘De Viersprong’. Het is heerlijk toeven op het zonnige terras met wat fris gerstenat in de hand.  Na een half uurtje laten we het ondertussen volgelopen terras achter ons en keren via een alternatieve weg door de bossen terug naar de GR 12. Enkele lange, rechte stukken dijk brengen ons over de A 16 snelweg (Rotterdam-Breda) tot op de oever van de Dordtse Kil (een waterverbinding tussen de Oude Maas en het Hollands Diep) en die volgen we dan tot waar de Kiltunnel onder het water verdwijnt. Hier verlaten we de GR 12 om naar het Hotel Postillion te wandelen een dikke kilometer verderop.

Scroll naar boven