Krijt 1

  1. 1. Maastricht – Mesch (20 km) : 2 juni 2022

 

Na 2 jaar uitstel omwille van het coronavirus, beginnen we vandaag dan toch aan onze wandeling op het Krijtlandpad.  We komen met de trein om kwart na 10 vanuit Luik aan in het station van Maastricht. Het plan is om in 4 dagen het ongeveer 100 km lange streekpad te bewandelen. Vandaag hebben we een B&B gereserveerd in Mesch, amper 15 km van ons vertrekpunt verwijderd. Tijd genoeg dus om het mooie Maastricht met een kort bezoek te vereren.

Maastricht

Na een kort bezoek aan het 17e eeuwse stadhuis en de bekende boekhandel in de vroegere Dominicaner kerk, wandelen we naar het Vrijthof, waar we de tijd nemen om de prachtige Sint Servaas basiliek zowel van buiten als van binnen te bewonderen.  Ook de protestantse St. Janskerk met zijn hoge, rode toren stappen we even binnen. Dan is het tijd om op één van de terrasjes een lunch te bestellen, waarna we nog langs de OLV basiliek en de Helpoort wandelen om via de Hoge Brug terug op de rechteroever van de Maas te belanden, waar we ter hoogte van Plein 1992 (verwijzend naar het jaar waarin het Verdrag van Maastricht gesloten werd) de roodgele streepjes van het Krijtlandpad terug vinden en onze rondwandeling door het zuiden van Nederlands Limburg voorgoed aanvatten.

Langs de van oorsprong middeleeuwse Maaspunttoren gaat het zuidwaarts langs de Maas . We passeren recente bouwwerken zoals de markante toren van het Bonnefantenmuseum en verderop het moderne gebouwencomplex van het Limburgs Gouvernement, dat deels op een eiland in de Maas gebouwd werd (naar het schijnt is de naam nog een erfenis uit de tijd dat er  militaire gouverneurs in Maastricht heersten). Dan hebben we de stad voor het grootste deel achter ons gelaten en worden even het natuurpark ‘de Kleine Weerd’ ingestuurd. De zon schijnt uitbundig en fietsers en wandelaars van alle leeftijden genieten ervan. 

D’n Observant

De ijzeren hekken rond de jachthaven benemen ons even het zicht op de rivier, maar ter hoogte van het landgoed de Hoogenweerth herkennen we aan de overzijde van het water op de St. Pietersberg de ruïne van de toren van het vroegere kasteel Lichtenberg en de grijze muren van de Eerste Nederlandse Cement Industrie (ENCI), dat sinds enkele jaren zijn activiteiten gestopt heeft. De terreinen zijn nu eigendom van Natuurmonumenten.

Net als het markante silhouet van d’n Observant (een heuvel gevormd door het storten van de onbruikbare bovenlagen van de ENCI groeve)  in zicht komt, worden we afgeleid naar het binnenland en brengen een kort bezoek aan het plaatsje Oost-Maarland. Als we in de Eijsder Beemden even later terug de Maas vervoegen, weten we dat zich aan de andere kant Belgisch grondgebied bevindt. We komen enkele loslopende paarden tegen . Volgens de topogids zijn het Konik-paarden,

Kasteel Eijsden

afstammelingen van Europese wilde paarden, die hier men hier vrij laat grazen. Het zachte gras onder onze voeten is een welkome afwisseling van het asfalt, waarvan we vandaag toch ons deel gehad hebben.

Mesch

Aan de overkant zien we al van ver het bovenwerk van de Pont de Lanaye en ook de eerste huizen van Ternaaien komen in zicht. Nadat we via een hek de Beemden achter ons gelaten hebben, wandelen we nog tot aan de kleine veerpont  in Eijsden en besluiten daar een halte te houden op het terras van het eetcafé  ‘Aon ’t  Bat’.

Na een verfrissing zijn we vrij snel het mooie stadje uit en worden we bij het plaatselijke kasteel een statige beukendreef ingestuurd. We wandelen het station voorbij en bereiken even later de moderne kerk van Maria dorp, waarna we de A2 snelweg oversteken en het Krijtlandpad wat verder verlaten om onze B&B in het dorp Mesch op te zoeken. Nog even vermelden dat de B&B Huize Mesch aan al onze verwachtingen voldeed en we in het dorp in eetcafé ’t Piepke een lekker avondmaal voorgeschoteld kregen. Een gepast einde van een fijne wandeldag !

Scroll naar boven