Kroatie 2

2. Nationaal Park Paklenica

23 Augustus 2022

 

Rotsklimmers

Het Nacionalni park Paklenica ligt in het centrum van het Velebitgebergte op een 30-tal kilometers van Zadar. Het is niet alleen geliefd bij wandelaars, maar drommen bergbeklimmers tonen hun kunne op de steile wanden van de canyon. Elke natuurliefhebber komt er aan zijn trekken; ze vinden er bergstromen, bossen, canyons, grotten en de zeer diverse dierenwereld. Het park strekt zich uit over 95 km² tussen de Adriatische Zee en de berg Velebit. De voornaamste attractie is de monumentale canyon van Velika Paklenica met steile kliffen van 400m hoog en die gaan we vandaag bezoeken.

Tentoonstelling in de Bunker

Omdat ons voertuig nogal aan de lange kant is, moeten wij hem parkeren aan de ingang en moeten we eerst nog 1,5km wandelen over het Peskarica pad voor we aan de parking van de personenwagens en het interessantere deel van de canyon komen. Het is rond de middag en ondanks de diepe kloof lopen we grotendeels in de blakende zon. Van de parking wordt het een stuk drukker. Links en rechts van de kloof doen moedige klimmers hun best om zo hoog mogelijk te klimmen. Ook jongeren onder de 10 jaar doen dapper mee. De wanden van de kloof zijn voorzien van ringen zodat de klimmers gemakkelijker omhoog kunnen.

De canyon is in het bergmassief uitgesleten door de rivier Velika Paklenica. Het wandelpad loopt langs de bergstroom, die nu helaas droog staat.

Velika Canyon

Een beetje verder komen we bij de Bunker: nu een bezoekerscentrum met “Ondergrondse Geheimen van Paklenica”. Na de Tweede Wereldoorlog werd dit tunnelcomplex gebouwd tussen 1950 en 1953 tijdens de politieke crisis tussen Joegoslavië en de Sovjet Unie als een vluchtplek voor hoge functionarissen. Sinds 2016 zijn de verschillende ruimtes in gebruik voor tentoonstellingen gewijd aan bergbeklimmen, de berg Velebit en  “De Mens in Velebit”. Ook is er nu een caffé bar Bunker waarvan we dankbaar gebruik maken.

Een beetje verder wordt het mooie wandelpad een stijgend bergpad, waar stevige wandelschoenen nodig zijn. Het pad loopt verder door naar de Manita Pec grot en nog verder naar de Lugarnica boshut. Maar zover gaan we niet. Als we aan een bron komen, genieten we van het koele water en nemen even tijd om de spectaculaire omgeving in ons op te nemen. Dan maken we rechtsomkeer en begeven ons terug  naar de uitgang. 

Scroll naar boven