Willemstad – Steenbergen

Willemstad

Na het ontbijt verdelen we de taken. Mijn broer  trekt via de Koepelkerk en een bakker (voor de lunch) naar de Landpoortstraat en ik volg de GR tekens langs de bastions naar hetzelfde punt.https://youtube.com/shorts/IbXNoWaJ1ZA  Willemstad werd in de 17e eeuw ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog omgebouwd tot een vesting, omgeven door een gracht en met verschillende bastions. Via een mooi wandelpad gaat de wandeling langs deze verschillende versterkingen.  Vanop de hoogte heeft men een mooi zicht op de daken van het stadje en verschillende bezienswaardigheden zoals de Koepelkerk, het Oude Raadhuis, de Orange molen en vooral het statige Mauritshuis.  Groepjes toeristen worden al rondgeleid door de straten.  Wij steken onze lunch in onze rugzakken en trekken verder zuidwaarts.

Tulpen, tulpen, tulpen

Na enkele kilometers steken we de A 29 (Rotterdam-Bergen-op-Zoom) over en dan valt ons, tussen de vele velden in alle tinten van groen, een rood veld op. Als we er langs komen merken we dat het vol staat met rode tulpen. Niet veel later bevinden we ons weer in het ons ondertussen al bekende ‘open landschap’ met grote – voorlopig nog veelal – braakliggende velden. Op de bermen begeleiden fluitenkruid, smeerwortel, pinksterbloemen en vooral het opvallende koolzaad ons op onze weg naar de volgende boerderij.  We steken de Dintel over via de Prinslandse Brug bij een zoveelste jachthaven.  Na een volgende kilometer kaarsrechte weg belanden we aan de rand van het plaatsje Dinteloord. Hier besluiten we om nog eens van de GR af te wijken en achter de voormalige katholieke  Sint Petrus en Paulus kerk (die in 2020 omgebouwd is tot een appartementencomplex) het terras van Hotel restaurant Thuis te bezoeken.

We merken dat er hier heel wat fietsers rondrijden. Het zijn voor een groot deel Amerikaanse toeristen,

Dijken, dijken, dijken

die in groep een begeleide fietstocht doen bij Boat Bike Tours.  We zullen ze later nog tegenkomen. Na een stuk kaastaart met slagroom kunnen we weer verder. Steenbergen ligt hemelsbreed maar een kilometer of 6 van Dinteloord, maar wij moeten nog een 20-tal kilometers afleggen voor we er zijn. Tussen beide plaatsen bevindt zich de Steenbergsche Vliet, en die moeten we oversteken bij zijn monding.  Dus we gaan terug van dijk naar dijk door het bekende ‘open landschap’ naar het westen. Bij Hoeve Poelzicht nodigt een bank uit tot een korte pauze met picknick en om iets voor drie bereiken we de oever van de Vliet. Ter hoogte van de Dintelse Gorzen (buitendijks laag gelegen land) laten we eindelijk het asfalt even achter ons en worden we een drassige polder in gestuurd, waarna we over bruggetjes en langs loslopend vee tenslotte het oude sluizencomplex, bekend als Beneden Sas, bereiken.

Polders bij Dintelse Gorzen

Oorspronkelijk werden hier sluizen gebouwd om het land te beschermen tegen hoog water, maar de sluizen hebben nu geen nut meer omdat er na het voltooien van de Deltawerken hier geen eb of vloed meer is. We bezichtigen verder nog de resten van een Duitse bunker uit de Tweede Wereldoorlog en beklimmen de trap, die men hier gebouwd heeft om even het landschap te bewonderen.  Onder een blauwe hemel moeten we eerst nog een dikke 2 kilometer asfalt verwerken voor we in het dorpje De Heen tot ons geluk nog een open horeca gelegenheid aantreffen. In de schaduw van het terras van Brasserie Hogediep genieten we van een Texelse Skuumkoppe en dan vertrekken we weer voor het laatste deel van onze tocht vandaag.

Steenbergen Jachthaven

 

We worden het veld ingestuurd naar de oever van de Steenbergsche Vliet, die we over een graspad verder volgen naar Steenbergen. Voor we daar aankomen, maken we eerst nog kennis met het Fort Hendrik.  Het werd gebouwd in de 17e eeuw als onderdeel van de West Brabantse Waterlinie om Steenbergen te beschermen en de sluis in de haven daar, die diende om het land onder water te zetten bij een aanval. Sinds 1827 wordt het niet meer gebruikt als fort en in de vorige eeuw zelfs als akker, maar nu is het in zijn oorspronkelijke vorm hersteld. We vervolgen onze weg langs enkele half vervallen fabrieksgebouwen, volgen wat verder het water van de Steenbergsche haven  en komen om 18u30 tenslotte aan bij Hotel Brasserie de Kaai. Na het avondeten brengen we nog een kort bezoek aan het stadje met zijn mooie St. Gummaruskerk.

Scroll naar boven